Uppsökande arbete

knagelwurst

Noomis uppsökande arbete riktar sig till kvinnor som säljer sex i olika miljöer;  i gatuprostitution, via annonser på internet samt på massagesalonger. Vi tar kontakt med kvinnorna med syfte att skapa relation och erbjuda stöd. Vi vill vara en ljus och positiv närvaro i det annars väldigt tunga och mörka livet i prostitution. Vi vill också att kvinnorna ska veta var de kan vända sig, i det fall att de vill ha hjälp i ett senare skede.

Här kommer en kort inblick i hur en kväll med vårt uppsökande arbete i gatumiljö kan se ut:

“Just denna kväll kommer vi ut lite senare än vanligt. Den första vi träffar är en ung kvinna som står ensam på gatan. Hon tycker inte om när män i bilar kör förbi och ropar åt henne, särskilt inte när hon står ensam. Hon berättar att det är tufft och farligt här, att man måste se upp för våldsamma män. Vi håller henne sällskap och fikar tills hon måste gå till en kund. Vidare hälsar vi glatt på ett annat gäng kvinnor som väntat på oss. En av kvinnorna har samma jacka på sig som jag, vi skrattar och kallar varann systrar. Alla har de ett stort behov av att prata och ganska snabbt kommer vi in på djupare samtal. De berättar med tårar i ögonen om en lång rad grova brott de varit utsatta för här i Sverige; misshandel, rån, inlåsning i olika lägenheter, sexuella handlingar de tvingats utföra under kniv- och pistolhot etc. Under tiden vi står där och lyssnar till deras hemska upplevelser kör bilar långsamt förbi. Tjejerna går fram, hoppar in och åker iväg.” 

Även om den gemenskap vi kan erbjuda på gatan är tillfällig så tror vi att den är betydelsefull. Att vi får skapa en oas, ett andrum, om än bara för en kort stund, mitt i den stränga tillvaron på gatan. Kanske vår gemenskap kan leda till kraften och modet att våga tro på en bättre framtid.